Delen, , google plus, pinterest,

Druk af

Geplaatst in:

Smeerkaas – wie dat toch ooit bedacht heeft, @Jeeem ?

wie bedenkt er nu zoiets als smeerkaas?

© by René Gademan op flickr

een tijdje geleden hadden @Jeeem en ik het over smeerkaas hoe dat gemaakt wordt en waarom dat zo vies was – maar nu bedacht ik me hoe iemand het nu kon bedenken om het ook echt te maken:

Smeerkaas

als we nu eens bij het begin beginnen dan heb toch een stuk grond nodig, een paar hectaren wil wel volstaan

die grond moet je omploegen en gladstrijken, zodat er niet teveel hobbels en kuilen in zitten, want dat is lastige bewerken

Stefanos Kofopoulos Grass bed
Stefanos Kofopoulos Grass bed
dan ga je er gras inzaaien, die moet ontkiemen en lekker groeien, duur een paar maanden en dan moet je in de tussentijd toch iets anders gaan doen

je gaat een flinke schuur bouwen waar veertig koeien makkelijk in kunnen en ook nog een verantwoord plekje hebben om zich te kunnen omkeren – met die schuur ben je ook wel een paar weken bezig als je het allemaal zelf wil doen, maar dan is je gras inmiddels wel goed gegroeid

het weiland ligt er prachtig bij en de schuur staat overeind – de keuringsinstanties zijn bij je langs geweest en je hebt alle vergunningen bemachtigd, nadat je de schuurdeursluiting nog even hebt veranderd, want dat wilde de inspecteur graag
maar de melkmachine oogstte veel bewondering, hij is van het modernste type bestuurbaar met je iPad mini

Roely op flickr
Lakenvelders van Roely
het wordt tijd om een leuk koppeltje met koeien te gaan uitzoeken, ook daar zijn markten voor dus maak je er een leuk dagje uit van naar Purmerend in je geleende veewagen met vergunning die net drie maanden geleden nog is gekeurd en goed bevonden met dank aan de buurman

die acht en dertig koeien staan er prachtig bij en je kijkt er vol trots elke morgen naar als het melken achter de rug is, de containers gevuld zijn met het witte goud en de temperatuur in bedwang wordt gehouden

verse melk mag je niet te lang in huis houden dus moet de dag-vooraad worden opgehaald met diesel gedreven melk-tank-vracht-wagen waarvoor gewaakt wordt dat deze elke dag weer steriel, vooral binnen in de tank, de weg op gaat

aangekomen in de melkfabriek wordt een deel van de dagopbrengst regelrecht naar de afdeling kaasmaken doorgepompt om te worden omgevormd in prachtige ronde kazen die nog wel even moeten rijpen – nou ja, dat moet dan maar in een geconditioneerde kaas-opslag-plaats van ruime afmeting maar wel met een constante temperatuur

na een maandje of wat, maar vooral als die kaas niet kunstmatig zijn leeftijd heeft bereikt, dan worden er een flink stel overgebracht naar de fabriek voor smeerkaas – dat is een soort chemische fabriek met veel tanks, buizen maar ook een hakselaar – daarin worden die prachtige ronde kazen verpulvert tot poeder – de grondstof voor smeerkaas

Jeffrey W. Cannolis
Mmm… cannolis
die poeder wordt aangemaakt met water, het zusje van de melk die het eerst was, wat chemische kruiden en zout om er een smeuïge substantie van te maken die men dan smeerkaas noemt

en dan vergeten we bijna het mestoverschot – dat vereist ook nog de nodige kunst en vlieguren om binnen ‘de regels’ te blijven – je zou bijvoorbeeld aan een uitstervend ras kunnen denken, zoals de Lakenvelders om verschoont te blijven van al te drastische maatregelen

wie ooit heeft bedacht dat er zoiets als smeerkaas zou moeten bestaan?

Links

René Gademann op flickr
Stefanos Kofopoulos op flickr
Mmm…-cannolis by Jeffrey W. op flickr
Roely’s Lakenvelders op flickr
alle foto’s zijn Creative Commons

Geschreven door ferrie = differentieel

ferrie = differentieel is autodidact: artificial intelligence computer musician, composer, arranger, sound designer en Co-Host op DailyM.net - muziekproducties op Audio Log

3324 posts