Delen, , google plus, pinterest,

Druk af

Geplaatst in:

Analoge Audio naar MIDI – nieuw stuk Ask Not op Audio Log

een nieuw stuk in 8 delen met behulp van AI en andere software technieken

© by ferrie = differentieel

vandaag verschijnt een nieuwe bewerking van Analoge Audio naar MIDI op Audio Log waar ik in de blogpost wat dieper in ga op de muzikale en technische achtergrond van het stuk – –

Analoge Audio naar MIDI

het stuk zelf heeft acht delen – om er naar te luisteren vraag ik je even door te clicken (dan gaat er een nieuw raam open, zodat je makkelijk heen en weer kunt springen) naar Audio Log een polyfonische transcriptie van de legendarische woorden van John F. Kennedy uitgesproken op 20 januari 1961 tijdens zijn inauguratie speech.

Statement?

is dit stuk een statement?
daar is genoeg reden voor – de huidige situatie in de USA geeft voldoende aanleiding om die nog altijd actuele vraag te stellen – hoe je de vraag beantwoord is een individuele aangelegenheid – maar de vraag stellen blijft nodig ook als je naar de Nederlandse situatie kijkt
dit acht delig stuk is geen antwoord, maar wel een statement.

Kunstmatige Intelligentie

zoals @Jeeem al terecht opmerkte ben ik een AI computer muzikant geworden – alle middelen die ik gebruik zijn dan wel computer gestuurd maar van een menselijk handtekening voorzien – mijn handtekening, wel te verstaan
de ontwikkeling naar AI ontdekte ik op twee terreinen die wel gelijktijdig met elkaar optrekken – een artikel in de Volkskrant over de app van Wout Bremer bracht me op het AI spoor – Sonic Visualiser opent de mogelijkheid om analoge audio opnamen om te zetten in digitale vorm in mijn geval MIDI
MIDI is een vorm van muziek notatie die ik al jaren toepas, vrijwel meteen op het moment dat ik muziek ging maken in 2006 – los van de technische achtergrond heb ik me vooral bezig gehouden met de muzikale kant van MIDI

MIDI

daaruit mag je concluderen dat er op digitaal technisch gebied heel wat toepassingen van MIDI zijn die weinig of niets met muziek te maken hebben – één van de bekenste is wel het sturen van lichtinstallaties op feesten, partijen en in het theater

als je kijkt naar de ontwikkeling van MIDI kun je daarover lezen dat het hoofdzakelijk als protocol werd gebruikt om digitale instrumenten – of analoge die een digitaal element kregen – met elkaar te laten communiceren
dat communicatie protocol is al aardig op leeftijd, maar vormt nog steeds het hart van menige DAW (Digital Audio Workstation) waarin vrijwel alle digitale muziek in wordt gemaakt en waarin bijna alle analoge muziek in wordt gemasterd (klaar voor publicatie) – ook de analoge uitzonderingen zijn legendarisch geworden, maar daar hebben wij het later nogwel eens over

MIDI heeft mij instaat gesteld om muziek te maken zonder noten te hoeven leren lezen – daar zit natuurlijk een verhaal achter waarom ik daar zo’n moeite mee heb – maar de digitale vorm was “de oplossing” om muziek te maken zonder de ballast van het notenschrift – een enkele keer wil ik wel eens een PDF maken van mijn muziek met noten op balken, maar zelf begrijp ik daar niet echt veel van
ook vraag ik altijd aan bevriende componisten of zij een MIDI van hun composities willen aanleveren waar ik dan mee aan de slag kan gaan

frisse tegenzin

in de loop van de jaren heb ik met frisse tegenzin een deel van de technische kant van MIDI leren kennen – een klein deel, want er zijn nog steeds opties waar ik weinig van begrijp – die op allerlei manieren het mogelijk maken om muziek te laten klinken alsof het door een levende muzikant wordt gespeeld
dat lijkt misschien tegenstrijdig of misschien wel onwerkelijk maar deze vorm van muziek maken stelt niet eerst de eis om een instrument te kunnen bespelen, voordat je iets ten gehore kunt brengen – de ideale manier voor mij – ik ben nu eenmaal te eigenwijs om een instrument te bespelen “zoals het hoort” – maar dat even terzijde

Kunstmatige Intelligentie

na ruim tien jaar met deze vorm van muziekmaken te hebben gespeeld ben ik erg blij met de ontwikkelingen zoals SV en Wout Bremer met YouCompose ingang hebben gebracht – tot mijn grote vreugde is SV nog volop in ontwikkeling – het pakket, dat Open Source is en gratis is te gebruiken voor niet-commerciele toepassingen, biedt veel mogelijkheden voor ontwikkelaars om toe te passen in hun eigen applicaties waarmee muziek beschouwd en in mijn geval, gemaakt kan worden
YouCompose is ondanks zijn lange bestaan ook volop in ontwikkeling – dat ik daar zijdelings bij betrokken ben sterkt me in het idee dat deze richting in de muziek veel belovend is – van die ontwikkelingen zal ik later meer bloggen

Polyfonie

onder Polyfonie wordt, volgens WikiPedia het volgende verstaan:

Onder polyfonie (Grieks: πολύς, veel; φωνή, stem, klank, geluid) verstaat men in de muziek: gecomponeerde meerstemmigheid, dat wil zeggen, meerdere melodieën tegelijkertijd, al dan niet in verschillende stemregisters, soms zelfs complex bezet. Het basisprincipe daarbij is dat alle stemmen gelijkwaardig zijn, of althans een volwaardige rol hebben. Voorbeelden van polyfone compositietechnieken zijn de canon en de fuga. Wanneer de afzonderlijke stemmen grotendeels hetzelfde ritme hebben, is er sprake van homofonie.

Samenwerking als uitgangspunt

al deze nieuwe ontwikkelingen betekenen nieuwe mogelijkheden, maar niet dat de vorige niet meer in het vizier zijn – ik sta open voor samenwerking met kunstenaars, componisten en creatieven die oog hebben voor een geluidsmatige aanvulling van hun ideeën – tegen hen zou ik willen zeggen: roept u maar!

Links

zie voor meer links en natuurlijk de muziek op Audio Log de dochter-site van DailyM
Audio Log – Ask Not
Polyfonie volgens WikiPedia

Geschreven door ferrie = differentieel

ferrie = differentieel is autodidact: artificial intelligence computer musician, composer, arranger, sound designer en Co-Host op DailyM.net - muziekproducties op Audio Log

3324 posts

E´n Ping

  1. Pingback: